Sistemul de invatamantr are cateva serioase lacune:
1. Profesori nemotivati si fara autoritate in sala de clasa. Aici as avea de comentat, putin. Prin faptul ca profesorii nu sunt motivati spun ca ei, sunt slabi platiti, si nu au nci o motivare sa vina sa predea. Dar daca, ar face o motivare anauala, sa primeasca profesorii, dupa procentul de promovbilitate la bac al elevilor, care au dat din materia lui, pe an sa vezice i-ar motiva sa predea cum trebuie, pentru ca si-ar da tot interesul ca elevul sa prinda ceva din materie.
Iar la capitolul autoritate stim cu totii ca profesorii nu le pot face absolut nimic elevilor aroganti, le rand in nas profesorilor, uneori ii bruscheaza sau ii bat. Cum isi permite un mucos sa se ia de un profesor? Eu unul i-as tine pe astia aroganti in 2 si 3, mereu.
Plus ca, faptul ca au picat atatia la Bac poate fi considerat un fel de vendetta a profesorilor. Tu Guvern, mi-ai taiat 25% din salar, eu iti tai o generatie de studenti, ca fara bac, nu poti sa dai la Facultate. Iar prostia cu admitere la facultate fara bac mi se pare cea mai mare prostie. Atunci, ce rol mai are bac-ul? Elimina-l din programa, din start.
2. Elevii din zilele noastre, indisciplinati, aroganti. Din teribilism, marea amjoritate a tinerilor se cred buricul pamantului, crezand ca ei sunt cei tari, cei mai destepti. Multi nu stiu sa scrie corect romanaeste, si scot niste perle de te doare capul si burta o luna intreaga. Daca copii ar fi atenti la ore, ei ar prinde materia de 5-6. Daca ar mai si invata acasa ar lua 7-8.
Bac-ul de acum e frectie cu apa de ploiae fata de cel din 2000, cand aveai 6 probe in 2 saptamani.
3. Prea mare accent se da Bac-ului, in dorinta elevului de ajunge student la facultate. In cazul in care faci bac-ul 90% din dosar, iti dai seama ca multi vor o nota cat mai mare, vor incerca sa fure, sa copieze si sa fraudeze. Ia fa tu Bac-ul 10% din nota de admitere la facultate, si vezi cine mai e interesat sa-l fure. Plus de asta, pentru crearea unei adevarate elite, introdu examen de admitere la facultate, obligatoriu. Acolo, se poate tria graul de neghina, cei valorosi, care merita sa faca facultate, si cei care trebuie sa aiba si alte meserii. Acum nu pot avea toti facultate.
4. Schimbarea programei si metodologiei de Bac, prea des. Saracul elev e ametit de viteza cu care se schimba totul. Nu apuca sa invete 3 lectii, ca afla mai incolo ca acele 3 lectii nu-i mai trebuie, iar peste 3 luni, iar ii trebuie. Stabileasca-se clar, programa la inceput de an, si gata. Iar manualele alternative sunt cea mai mare porcarie. Mai bine ai un manual unic, bun, decat 7 si proate. Si acestea conduc la confuzionarea elevului.