M-am lasat si eu de fumat, din 5 mai ac, dupa mai bine de 16 ani in care am fumat, uneori, chiar si 2 pachete pe zi. In primul rind, cel putin la mine asa a fost, trebuie sa-ti gasesti o motivatie ca sa renunti la fumat, dupa care, multa vointa. La mine a functionat in felul urmator. Am adus din germania o masina, cumparata de la un nene nefumator. Arata atita de bine (desi e din 94'), incit mi-am zis ca nu voi fuma nici eu in masina asta. In ce priveste starea unei masini sunt foarte exigent, asa ca primul lucru care m-a marcat a fost ca tapiteria, scaunele, mocheta, etc. nu erau deteriorate din cauza caderii scrumului. Automat, mi-a venit in minte imaginea masinii de acasa (in paranteza fie spus, identica cu cea proaspat achizitionata inclusiv ca si an de fabricatie). Am revazut cu ochii mintii citeva "episoade" in care mi-a cazut scrumul prin masina si pe haine, cu stricaciunile de rigoare.
Am venit pina in tara, 1300km, fara sa fumez in masina. Am fumat doar in parcari, cind mai opream sa ne mai dezmortim. O vreme, am umblat cu ambele masini in paralel. De multe ori, mai ales la semafor, imi cautam tigarile si bricheta. Pe cind sa o aprind, imi dadeam seama ca sunt in masina in care nu se fumeaza si o puneam la loc. Faza nasoala, era ca pina cind opream, numai la tigara imi statea gindul. Odata, chiar am parcat, am coborit, am fumat o tigara, dupa care am mers mai departe, desi pina la destinatie, mai aveam citeva strazi. A doua oara, pa cind ma invirteam pe linga masina, savurind o tigara mi-am dat seama ca sunt unul din cei mai mari dobitoci in viata
Am inceput o discutie serioasa cu mine insumi

in urma careia am stabilit de comun acord, ca acest obicei trebuie sa dispara din viata mea. Ma si vedeam la drum prin minunata noastra tara, depasind coloane de furgoane, dupa care tras pe dreapta si fumat o tigare, depasit fiind la rindul meu de furgoanele mai sus mentionate. "Relaxat" din cale afara, urma sa ma apuc din nou de treaba pe minunatele drumuri cu doar un singur sens de mers. Urmare a discutiei de mai sus, am ajuns la o intelegere cu mine insumi, si anume: fumez tot ce e de fumat prin buzunare, masina, garaj, beci, pod, casa, etc. dupa care nu mai cumpar tigari niciodata (nici macar pentru altcineva).
Ce a urmat dupa? Ei bine, da. M-am ingrasat. De la 66kg la 75kg. Adevarul e ca eram cam piele si os, asa ca nu se observa din avion. Cel mai greu m-am obisnuit cu cafea fara tigara. Dar pina la urma ... tot in jos merge si fara. M-au incurajat "prietenii" in demersul meu? Ei bine, nu. Exact cum scria cineva mai sus, eram intimpinat cu hohote de ris. Tu??? Tu, te-ai lasat de fumat???

As vrea sa o vad si pe asta. Singurele momente in care eram sustinut in demersul meu, desi fetele alea habar nu au, erau cind mergeam sa platesc la motorinarie (motorinarie=benzinarie; din moment ce eu folosesc motorina, mi se pare firesc sa-i spun asa). Cred ca ati vazut toti promotoarele pe care le plaseaza distribuitorii de tigari cu tot felul de promotii. (In paranteza fie spus, nu am inteles de ce mai au voie sa promoveze astfel tigarile, si de ce numai in motorinarii si benzinarii. In alta parte eu nu le-am intilnit. Inchid paranteza) Ei bine, cind veneau si ma intrebau cu zimbetul pe buze, daca sunt fumator, le spuneam cit se poat de mindru ca nu. Instant, expresia de pe fata lor se schimba dintr-un zimbet suav, intr-o incruntare iscoditoare, care pare sa spuna: ihi, si marmota invelea ciocolata. Nu pot sa va explic de ce, dar in momentele alea, ma simteam atita de bine ca nu fumez, de zici ca nu e adevarat
In momentul de fata, pot spune ca am scapat de dependenta de nicotina, intrucit: ma deranjeza din nou fumul de tigara in spatii inchise (acuma inteleg de ce fac mare caz cu interzicerea fumatului in locurile publice. mi se pareau "mofturi", dar e mai mult decit atit); merg cu bicicleta mai mult pina sa obosesc; pot sa alerg cu cainele mai mult ca si inainte.
In concluzie (inchei ca si asa v-am plictisit destul), ca sa te lasi de fumat, trebuie:
1. Sa realizezi tu (fara sa-ti spuna cineva) ca faci o mare prostie. Asta ar fi motivatia.
2. Sa-ti impui sa nu fumezi, cind te trece.
3. Sa eviti anumite activitati care te predispun la fumat (ex: iesit cu laptopul pe terasa ca sa te dai pe net, intrucit pe terasa poti fuma). Stai in casa, ca daca vrei sa fumezi, vine nevasta si
4. Sa ignori remarcile "rautacioase" ale prietenilor.
5. Sa te lasi dintr-o data. Faza ca reduci treptat cantitatea de nicotina ... nu stiu daca merge. Practic, organismul nu se va "elibera" de substanta respectiva.
Succes tuturor care vor sa se lase de fumat, precum si celor care au facut-o.